What does the fox say?

Någonting som präglade min barndoms alla somrar var Morden i Midsomer och andra brittiska deckarserier. Jag och mina föräldrar bänkade oss framför TV:n varje vecka för att se ännu ett avsnitt fyllt utav ond, bråd död och blodutgjutelse.

Väldigt typiskt för BBC-producerade deckare är ett inklippt djurskrik, som gärna dyker upp i nattmörka scener precis innan någon ska dö, likt ett omen. Vi kan kalla det BBC-djuret.

Så, vad är egentligen BBC-djuret, som blivit symbol för alla dessa brittiska mord? Jag har alltid trott att det varit någon sorts nattaktiv fågel. Ja ni vet, den där ilskna BBC-fågeln som någon ljudsättare hittat i ett effektarkiv på 90-talet. En mystisk art, med svarta fjärdar och gula ögon som enligt folkloristiska sagor för med sig otur när man hör dess gälla, klagande skrik. Jag bestämde mig för att gå till botten med det hela en gång för alla.

Det skulle visa sig att jag haft fel hela tiden.

Det rör sig i själva verket inte alls om någon kolsvart, skrämmande fågel med gula ögon. Ljudet i fråga är nämligen ett rävskall. Så BBC-djuret är med andra ord en räv, och plötsligt fick jag även svar på frågan som den norska humorgruppen Ylvis ställde i sin plågsamma popdänga för några år sedan: What does the fox say?

Ja, nu har vi fått lära oss att inte är det ring-ding-ding-ding-dingeringeding i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.